Att vara hillerstorpare.

Emellan djupa skogar, vidsträckta mossar, ängar och en näve sjöar, ligger Hillerstorp

Hillerstorp är ett lugnt och tryggt samhälle att växa upp i. Du lär dig snart vad kassörskan på ICA heter, och själv blir du sällan bara ett ansikte i mängden. Centralt i samhället finns en hamn, där en knappt tio km lång kanal, via sjöarna Flaten och Mosjön, leder till Marieholm.

Hur föddes Hillerstorp?

1902 kom järnvägen till vår bygd, och tillsammans med den uppstod en hel rad nya samhällen utmed sträckningen. Ett av dem var Hillerstorp. Redan i början av 1900-talet fanns ett rikt industriliv här. Marieholms Bruk t.ex. var med sitt järnbruk en viktig del i den industriella utvecklingen. Bland annat kan kanalbygget tillskrivas Marieholms Bruk. Mellan 1910 och 1938 skeppades via kanalen råvaror som t.ex. tackjärn till bruket från järnvägen i Hillerstorp. Från bruket skeppades färdiga produkter som lantbruksmaskiner till Hillerstorp för att lastas om till järnvägsvagnar för vidare transport ut till kunder.

Ett litet samhälle med många fördelar

Vi är medvetna om att en del människor tycker att små samhällen inte har något att erbjuda. Dem måste vi såklart motbevisa! Varsågod, några talande exempel.

Skolan är bland de bästa

Vi har en bra och fungerande skola (förskoleklass till årskurs 9).
År 2008 utsågs vi till och med till en av de bästa i Sverige!
Rektor Tine Melin-Wigh tror att det kan bero på att skolan är liten.
Så här säger hon:
  – Här är ingen anonym, alla känner varandra. Det är viktigt att bli sedd i livet.

Information om skolan: 
http://www.gnosjo.se/2.672662fd10e2d7a43de80006486.html
Läs om utmärkelsen "En av de bästa skolorna i Sverige"
http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/nyheter/artikel.asp?Artikel=2252270

Framgångsrik region

Hillerstorp är en av tätorterna i Gnosjö Kommun, känd för sin Gnosjöanda.

Gnosjöandan är namnet på den kultur som gjort Gnosjöregionen till ett framgångsrikt småföretagarområde. I vidare bemärkelse används uttrycket om regioner kännetecknande av driftighet, småföretagande och informella nätverk (källa: Wikipedia). Historiskt sett har vi alltid haft väldigt låg arbetslöshet. Har du aldrig varit här, kommer du att bli förvånad när du ser alla de fina (och ofta marknadsledande) företag som huserar här.

Kyrkor, idrott och sociala nätverk

I och omkring Hillerstorp har det alltid funnits ett rikt socialt nätverk, bland annat bestående av ett stort antal kyrkor och idrottsrörelser. Så om du är kyrkligt intresserad eller tycker om idrott, då har du kommit helt rätt.

Klicka här för att läsa mer under sidan Service & tjänster.
 

Sevärdheterna

Några av södra Sveriges största sevärdheter och turistmål ligger bara några stenkast ifrån Hillerstorp.

  • Store Mosse nationalpark är Sveriges största myrområde söder om Lappland. I Nationalparken finns 40 km vandringsleder, flera utsiktstorn, raststugor och tre vandrarhem. Floran är varierad och bjuder på ett rikt fågelliv. I parken finns en handikappsled och ett Naturum. 
  • High Chaparral – Världens bästa Vilda Västern-nöjespark! Här träffar du indianer, pälsjägare, mexikaner och cowboys. Så håll hårt i hatten!
  • Vid sjön Flatens strand ligger Flatenbadets vackert belägna camping. Barnfamiljernas favoritstrand vid Smålands mest långgrunda sjö, perfekt för badminton, frisbeeturnering, volleyboll, jonglering eller yoga. På Flatenbadets Camping kan du sova med älgar runt knuten och simma ikapp med Gammelgäddan. 
  • Marieholmskanalen är ca 10 km lång och börjar i Marieholm och slutar i Hillerstorp. Kanalen blev klar 1910 och fram till slutet av 30 talet fraktades varor från Marieholms bruk till järnvägen i Hillerstorp på kanalen. Samhällsföreningen ordnar sommartid kanalturer med båten Svalan II, se med info på startsidan om hur man bokar en kanaltur.
  • Hillerstorps Hamn är ett fint parkområde med en småbåtshamn. Där finns uppställningsplatser för besökande husbilar och möjlighet att lägga i sin båt vid båtrampen. Man kan även hyra båtplats via samhällsföreningen.       I hamnen/parken finns bänkar och bord om man vill njuta av medhavd fika, där finns även grillplats och ett utegym. Föreningen har byggt en lekplats och snart invigs en offentlig toalett med cykelcentral där man bla. kan pumpa sin cykel.


Kollektivtrafiken

Vill du åka kollektivt ska du veta att bussförbindelserna från/till Hillerstorp och övriga tätorter i kommunen/grannkommunerna är riktigt bra.

Klicka här för att läsa mer under sidan Service & tjänster.

Levande kulturbygd

Vi tillhör en levande kulturbygd. År 2007 genomfördes ett stort arbete med att rensa kanalen mellan Hillerstorp och Marieholm, En färd på kanalen med båt eller kanot är en riktigt skön naturupplevelse som kan rekomenderas för både ortsbor och turister.


Jaktmarker och fiskevatten

Jakt är en fritidsaktivitet som sysselsätter många människor i Hillerstorp med omnejd. De allra flesta jagar älg och rådjur, men här finns även möjlighet till jakt på vildsvin, hare och räv. För entusiasterna fungerar även fågeljakten, men det är dåligt med fälthöns.

Gillar du att fiska? Då kanske din båt får plats i Hillerstorps centralt belägna hamn. Om inte annat kan du alltid fiska i Storån och Flaten.  Där finns abborre, brax, gädda, lake, ål, sutare och mört. Samt en och annan signalkräfta i ån. Eller så kan du fiska i någon av de många sjöarna som ligger i Hillerstorps närhet.

Djur och natur

Gillar du natur har du kommit till rätt trakter. Här finns skogen aldrig längre bort än en enkel promenad. Gillar du fåglar och att vandra ska du bege dig till Store Mosse Nationalpark där det finns vandringsleder som passar de flesta, man kan välja en lång led eller en kort som passar barn, där finns även handikappsanpassade leder.

I skogarna runt Hillerstorp är de dominerande trädslagen  gran och tall, och tillsammans med mjuk grön mossa inbjuder de till besök i Smålands djupa skogar. Bär, svamp och djur som rådjur, älg, hare och räv väntar på att bli upptäckta.