Bilder från hillerstorp.

Här hittar ni bilder från olika platser och händelser i Hillerstorp. Klicka på bilden så blir den större.

Tisdagen den 23 nov 2021 var det dax att ta det första spadtaget på den nya förskolan i Hillerstorp. Spadtaget togs av förskolebarn tillsammans med representanter från kommun och entreprenör. 

Fixarkväll i hamnen. Den 21 oktober samlades ett gäng Hillerstorpare för att fixa till hamnen inför vintern. Vi ställde bla. in utemöblerna, kvällen avslutades med sedvanlig korvgrillning.

Nytt stenmjöl på promenaden hamnen Brolyckan. Det har varit besvärligt att gå med barnvagn eller rollator på gångvägen på grund av att stenmjölet försvunnit och större stenar krupit upp.
Nu har föreningen åtgärdat problemen genom att lägga på ett tjockt lager stenmjöl med en asfaltläggare och packat materialet med en vält.
Kommunen har snyggat till genom att bla. planat ut en nässelhög, tagit bort ett träd i ån och reparerat bron vid dammluckorna.

Trädplantering i hamnen. Samhällsföreningen har nu planterat 5 st körsbärsträd längs med nerfarten till hamnen. Träden var rätt stora och till att börja med krävs mycket vattning. Vi får hoppas att dom tar sig och blommar fint nästa vår. 

Vinterbild på rondellen I slutet av januari år 2021kom vintern till Hillerstorp. Här en fin bild på rondellen utanför Hillerstorp. Att de snötyngda rören hänger ner mer på södersidan beror på att dom plaströren blivit mer böjda av solen under varma sommardagar, nu förstärks det av snön.
Till våren vill vi rensa ogräs i rondellen men det är en farlig arbetsplats pga. trafiken. Regle-mentet säger bla. att hastigheten måste såttas ner och personalen måste ha säkerhets-utbildning. Vi får se om ogräset får vara kvar eller ej.                                                                       Klicka på bilden o gör den större

Den 10 sept spelade Åsenhöga Brass i Hamnen. Bandet bestod  ca. 20 personer, några rutinerade och många yngre, så återväxten i bandet är säkrat. Hillerstorparna fick uppleva en fin sensommarkväll med fin musik.

Den 1 sept spelade ett brassband i Hillerstorps hamn. Bandet bestod av några musiker från Hillerstorps, Gnosjö och Värnamo brass. 
Vädret va fint, musiken bra, inga mygg, allt var toppen.
Musiken uppskattades även av 3 husbilar med turister som tyckte Hillerstorp va jättebra.

Ljuset kommer till Hamnen.

Vårt senaste projekt är att såtta upp belysning på prommenadstigen mellan Hamnen och Brolyckan. Föreningen har fått önskemål om att någon form av belysning behövs främst under den mörka årstiden. Promenadstigen är populär så nu sätter vi upp 12 st stolpar med led-ljus.
Beräknas vara inkopplad och klar till hösten.

Asfalt på Piren

Piren vid Flatenbadet har asfalterats. När vi byggde piren räknade vi med att den skulle översvämmas vissa år. Det har nu visat sig att vattnet har stigit högt varje år och spolat bor det fina grus på ytan som man går på. För att förhindra detta har föreningen beslutat att asfaltera ytan. Vi tror och hoppas att detta ska tåla översvämningar.

Samhällsföreningen Hillerstorpare höll årsmöte torsdagen den 5 mars. Nyvald i styrelsen blev Selma Hidic Redzepovic.
Jörgen Nilsson som varit ordförande i många år hade avsagt sig återval och avtackades av mötet. Jörgen har varit den drivande kraften i föreningen och tack vare honom har vi kunnat genomföra många av våra projekt och han blir svår att ersätta.
Ett av projekten som skall genomföras under 2020 är att sätta upp belysning längs gångvägen mellan hamnen och Brolyckan.
Foto på Jörgen som avtackades under mötet.

Just nu är det mycket vatten i Storån. Hela hamnen är översvämmad. Har nog inte varit så här mycket vatten i ån på minst 60 år. Bland annat är det vatten runt grillplatsen och Svalanbryggan ligger 1m under ytan.
Så här mycket vatten har det enlig de gamla inte varit sen 1951 då under snösmältningen. År 1927 var det mycket vatten under sommaren och förstörde skörden på flera ställen.

Julen dansades ut. Den 13 dansades 2019 års jul ut runt granen i hamnen. PO Svensson ledde dansen och både barn och föräldrar var med och lekte runt granen. Sedvanligt kom tomten  med godispåsar till barnen (sponsade av ICA)
Efteråt gick många barn till den nya lekparken för att fortsätta leken.

lekparken invigd

Torsdagen den 3 oktober invigdes lekparken i hamnen med stort pompa o ståt. Invigningstalare var föreningens ordförande Jörgen Nilsson, kommunalråd Kristine Hästmark och repesentant för donatorerna Kjell Granstrand. Konferencie va PO Svensson som både talade och sjöng.
Ordförande Jörgen Nilsson tackade alla som hjälpt till med byggandet, de som donerat pengar som gjort det möjligt att bygga lekplatsen och lekplatsgruppen som planerat utformningen av parken.
Kommunalråd Kristine Hästmark tackade Hillerstorpare för insatsen - det här är en i raden av invigningar som jag har haft nöjet att medverka på. Hillerstorpare är fantastiska säger Kristine.
Kjell Granstrand klippte bandet och förklarade parken invigd.
Det var både gamla och barn i publiken som applåderade och jublade över att det nu finns en lekplats i det fina hamnområdet.

Arbetet med lekplats och toalett pågår

Nu är det full fart på arbetet i Hamnen. Vi håller på med bygge av både en offetlig toalett (den första i kommunen) och en lekplats. Inget datum är spikat när allt ska vara klart men arbetet flyter på bra. Vi hoppas vara färdiga innan snön kommer.

Föreningen tilldelades kommunens arkitekturpris 2019

Vid Gnosjö kommuns fullmäktigemöte den 27 juni fick Samhällsföreningen Hillerstorpare motaga år 2019 arkitekturpris. Priset delades ut för piren vi byggt vid Flatenbadet och består av en fin bronsplakett och en tavla/diplom med bla. motiveringen . Läs gärna kommunens fina ord i motiveringen på bifogad bild.
Priset togs emot av Alf och Pernilla från Hillerstorpares styrelse. En drivande kraft i styrelsen för pirbygget som tyvärr inte finns kvar ibland oss var Kjell Thulin. Kjell planerade utformningen av piren, sökte tillstånd mm. och har en stor del i det fina pris vi fått.
 

valborgsfirande utan eld

Våren hälsades välkommen när Hillerstorpare sedvanligt samlades i hamnen. Nu blev det ingen eld och inget fyrverkeri på grund av eldningsförbud i hela Jönköpings län. Men Valborgsfirandet stoppades inte av detta, ca 500 personer kom och lyssnade på vårtalaren Jan Sandberg från Gnosjö kommun ,PRO-kören och EMP hälsade våren välkommen med sång.
 

Fredag kväll den 26 april samlades över 20 Hillerstorpare för att vårstäda och fixa till Hamnen inför säsongen. Det var en strålande vårkväll, alla va på gott humör och arbetade flitigt under koltrastarnas sång.
Hamnen blev fin och kvällen avslutades med korvgrillning, det gick åt 44 grillkorvar.

gatLjus Kävsjö.

Nu har vi startat arbetet med att bygga gatljus mellan Kävsjö missionshus och Kävsjö by. Projektet genomförs i samarbete mellan Samhällsföreningen Hillerstorpare, Kävsjö Byalag och Gnosjö Kommun.
Kävsjörundan är ju en populär promenadrunda och nu skall sista biten få gatljus.
Arbetet började en solig vårdag med fågelkvitter och ett gott humör. Fundament, kablar och stolpar är nu på plats, återstår montering av stolpar och inkoppling av el.

Ny överbyggnad på brygga i hamnen. Nu är vi klara med reparationen av Svalanbryggan. Den gamla bryggan började ruttna trots att den var byggd 2007. Vi passade på att byta ut hela överdelen nu när isen runt bryggan bar. Arbetet gick smidigt när man kunde gå på isen och nu finns där en ny brygga med bättre virke inköpt på NordbäcksTrä som håller i alla väder i många år framåt.

Julen dansades ut.

Det var knutdans med många glada barn i hamnen. Julen dansades ut med PO Svenssons som lekledare. Till barnens stora uppskattning kom tomten med godispåsar skänkta av ICA Nycklen.

Gnobelpriset till Samhällsföreningen Hillerstorpare. Kristdemokraterna i Gnosjö kommun tilldelar 2018 års Gnobelpris till Samhällsföreningen Hillerstorpare för sitt ideella angagemang. Priset består av ett fint diplom, blommor och tårta och delas ut samma dag som Nobelprisen.  På bilden ses delar av styrelsen strax innan tårtan åts upp.

Höstat i Hamnen och Flatenbadet

Nu har vi förberett inför vintern. I Hamnen hade vi fixarkväll där vi tog in och tvättade utemöblerna, städade upp och avslutade kvällen med korvgrillning. Vid Flatenbadet tog vi upp handikappsrampen och badtrappan och ställde dem på ett säkert ställe så att inte isen förstör dem.

Invigning av rondellen

Rondell invigdes onsdagen den 5 sep 2018 i hamnen, av trafiksäkerhetsskäl kunde vi inte inviga ute vid vägen. Inför invigningen var en mimimodell av rondellkonstverket uppbyggt i hamnen.
Vägföreningens ordföranden Jörgen Nillsson berättade om arbetet med planeringen och bygget, de problem man stött på och lyckats lösa och tackade alla som medverkat.
Gnosjö kommuns tekniske chef Jan Sandberg och kommunalrådet Kristin Hästmark var imponerade av att Hillerstorpare hade lyckats föra projektet i "hamn". Därefter klipptes bandet av Annika Särmark och Kristin Hästmark och rondellen förklarades invigd.
Besökarna bjöds på goda hamburgare och de politiska partierna var på plats inför valets slutspurten.
Det var en fin septemberkväll i ett trevligt hamnområde med glada Hillerstorpare .

VM-fEst i hamnen när sverige vann 8-delsfinalen

Rondell är klar

Nu är den nya utsmyckningen av rondellen klar. Det är Hillerstorps Vägförening och Gnosjö kommun som varit  huvudansvariga för bygget men även samhällsföreningen har varit med på ett hörn. Hillerstorps Schakt AB har varit den entreprenör som byggt.
I centrum av rondellen finns nu en 2,7 m hög plastblomma bestående av 720 plaströr i rött och grönt. När det blåser vajar rören och ger liv i blomman. Från plastblomman och utåt har blommor planterats i strängar och mellan dessa har sedumväxter planterats. Detta skall beteckna ett liggande vattenhjul. Men det är upp till betraktaren att själv tolka konstverket.
Invigning av bygget kommer att ske någon gång efter semestern

Piren i flaten invigd

Nu är piren vid Flatenbadet klar. Onsdag den 13 juni invigdes piren och nystarten av Flatenbadets Camping med pompa och ståt. Många besökare kom och ville vara med och fira det nya.
Per-Olof Svensson höll i invigningen och det var invigningstalare från Flatenbadets Camping, Leader, Gnosjö kommun, Handikapppoolen och Lions.
Samhällsföreningen fick både applåder och hurrarrop för väl genomfört arbete. Per-Olof tackade alla som ställt upp med frivilligt arbete, ca 860 timmar värt 190 000 kr har lagts ner med ideellt arbete. PO tackade även de organisationer och företag som stöttat bygget.
Den nya piren och den satsning som campingen gör är ett verkligt lyft för landsbygden runt Hillerstorp.  Kanalen, badplatsen, handikappsrampen, lekplatsen, piren, campingen, allt detta gör att Hillerstorp har blivit attraktivare för alla. Precis vad vi i Samhällsföreningen Hillerstorpare arbetar för.

valborgsfirande  i hillerstorps Hamn.

Våren 2018 hälsades välkommen av många Hillerstorpare i Hamnen sedvanligt. Talare var kyrkoherde Marianne Häggkvist och för sång o musik stod EMPkören och Åsenhöga Brass. Arrangemanget är ett samarbete mellan olika föreningar i Hillerstorp. Firandet avslutades med ett bejublat och sprakande fyrverkeri.

Hamnen är nu städad och fin inför sommaren.

Lördag förmiddag den 21 april samlades ett 20-tal Hillerstorpare och fixade till hamnområdet inför sommaren. Det var en riktig fin vårdag och alla var på gott humör. Bord och bänkar ställdes ut och marken rensades från grenar och skräp. Arbetet avslutades med att alla samlades vid grillplatsen och avnjöt nygrillad korv

Hillerstorpare har haft Årsmöte med 10 årsjubileum.

Julen dansades ut.

Nu har julen dansats ut. Det var stor uppslutning med många barn och föräldrar, PO ledde dansen med bravur.
Efter dansen blev det godisutdelning till alla barnen, godiset sponsade ICA med-    
Brandkåren var på plats och visade sina bilar vilket barnen uppskattade. Det bjöds även på grillad korv.

Invigning av belysning gång o cykelväg

Söndagen den 7 jan invigdes belysningen på gång och cykelvägen  till Kävsjö. Arrangörer var Samhällsförenigen Hillerstorpare, Vägföreningen i Hillerstorp och Gnosjö Kommun.
Invigningstalare var kommunalrådet Kristine Hästmark och hon fick hjälp med att klippa bandet av Anita Emanuelsson och Pernilla Svensson.
Kvällen startade med en tipsprommenad och avslutades med grillad korv. 

nU BÖRJAR VI BYGGA PIR VID FLATENBADEt

Nu börjar vi bygga en 130m lång pir vid flatenbadet. Det blir en förlängning av handikappsrampen som kommunen byggt. Längst ut skall man tillfälligt kunna förtöja båtar, en plats är vikt för kanalbåten Svalan II . Innanför blir det två ramper för handikappsbad. Bad för barn och vuxna blir även möjligt innanför rampen. För att inte störa cirkulationen i sjön kommer trummor läggas in på flera ställen längs rampen.
Piren är handikappsanpassad så att tex. passagerare på kanalbåten Svalan kan besöka fik eller toa på badplatsen. Tanken med piren är att göra badplatsen attraktivare för alla.
Det blir även möjligt att kunna lägga till med båt vid rampen och gå upp och ta en fika vid serveringen. 
Går bygget bra så räknar vi med att vara klara till 2018s badsäsong börjar.
Under bygget får man arbeta nära naturen. Under första veckan har vi bla. sett en havsörn och ett lågflygande Herculesflygplan (militärövning). Under andra veckan badade PO en dag med sjöstövlarna på, dom blev fulla med vatten.

Belysning cykelväg

Nu har vi börjat arbetet med att sätta upp belysningsstolpar längs cykelvägen mellan Hillerstorp och Kävsjö Missionshus. Arbetet med att gräva ner kablar och fundament är klart. Stolparna uppsatta. Återstår att elektrikerna kopplar in belysningen.
Tyvärr stal någon kopparkabeln som vi dragit ut så arbetet blir lite försenat. Planen är att när höstmörkret kommer ska man kunna gå/cykla Kävsjörundan i skenet av gatljus. Har någon sett några kabeltjuvar så hör av er.

Arkitekturpris

Samhällsföreningen Hillerstorpare har vunnit Gnosjö Kommuns Arkitekturpris 2017. Priset har delats ut med motiveringen att föreningen har skapat en attraktiv mötesplats för alla  Hillerstorpsbor och besökare.. Man har omvandlat hamnen till en plats där människor trivs att vistas.
Priset delades ut vid kommunalfullmäktiges möte den 29e juni. Det var Jörgen Nilsson och Anders Hermansson som representerade föreningen vi emottagandet. Priset består av en bronsplakett som vi funderar på vad vi ska placera. Förslag emottages.
Alla som på något sätt bidragit genom att tex. räfsat, städat, grävt, sågat ner träd, sått gräs, byggt bryggor mm. mm. ska känna sig stolta över priset.
Värnamo Nyheter uppmärksammade priset och har gjort ett repotage.

Hastighetsbegränsning i kanalen. Vi har nu satt upp nya skyltar som visar att högsta tillåtna hastighet i kanalen är 5 knop. Anledningen till begränsningen är att det bildas stora svallvågor efter båtar vid höga hastigheter vilket drar med sig sand och jord ner i vattnet och förstör kanalkanterna. Resultatet blir att träden längs kanalen välter ner i vattnet och vi får mycket arbete med röjning för att kanalen skall vara framkomlig.
Vi i samhällsföreningen vädjar därför till er att ni respekterar hastighetsbegränsningen så att vi kan behålla allas vår kanal framkommlig.
 

Stubbord Stubbord

Ny fikaplats i Hamnen. Av en stubbe blev det ett fint bord och sen en bänk som man kan sitta på. Konstruktör och tillverkare Thomas Almkvist.

Invigning av cykelväg med kosläpp

Lördag den 6 maj var det dax att inviga den nya cykelleden till Värnamo. Invigningen hölls i strålande vårväder under pompa och ståt i Hädinge med ca 300 besökare, många kom med cykel.
Invigningstalare  var Hans-Göran Johansson kommunalråd Värnamo, Per Hallerstig Länsstyrelsen, Johan Malm kommunalfullmäktiges ordförande Gnosjö kommun/kosläppare och Arne Ottosson fd kommunalråd Gnosjö kommun.
Hans-Göran Johansson tackade Samhällsföreningen Hillerstorpare för allt ideellt arbete med att till ordföranden Jörgen Nilsson överlämmna blommor och presentkort. 
Efter att bandet var klipp blev det kosläpp med många vårrusiga kor som rusade/hoppade ut till det fina vårvädret.

Valborg i hamnen.

Sedvanligt firade Hillerstorpare valborg i hamnen. Mellan 700 - 800 besökare måste vara nytt rekord för Hillerstorp. Våren hälsades välkommen med tal av kommunalråd Kristine Hästmark. Kulltorpskören sjöng in våren och brassbandet underhöll med fin musik. Blev man hungrig eller fikasugen kunde man välja mellan asiatisk mat, pitzza, varmkorv, fika eller popcorn. Kvällen avslutades med ett sprakande fyrverkeri, det värsta hitintills.

STÄDDAG I HAMNEN.  Lördagen den 22 april var det dax att vårstäda hamnen , ställa ut bänkar och bord. Det var typiskt aprilväder men arbetet gick snabb eftersom det var många som hjälpte till. Det hela avslutades med korvgrillning och kaffe.

Historiska bilder från hamnen och marieholmskanalen

På föreningens årsmöte berättade Lage Bard om Marieholmskanalens historia och visade bilder. Här följer några av Lages bilder.

jULEN DANSADES UT 2017

Den 13 jan dansades julen ut runt granen i Hillerstorps Hamn. Det är en tradition att Samhällsföreningen Hillerstorpare ser till att julen dansas ut. PO Svensson ledde dansen och det var både gammal och ung som deltog. Uppemot hundra Hillerstorpare hade samlats runt granen denna fina vinterkväll.
Dansen avslutades med att tomten kom och delade ut godispåsar till alla barn, påsarna var skänkta av ICA Nycklen.                                 

Cykelväg Mellan Hädinge och Naturum

Nu har vi börjat bygga cykelväg mellan Kittlakull och Hädinge. Den nya leden gör att man kan cykla från Hillerstorp till Värnamo utan att behöva använda den hårt trafikerade länsväg 151. Från Naturum skall leden följa befintlig grusväg förbi Kittlakull, strax före utfarten till väg 151 ska vi bygga en ny led inne i skogen längs väg 151 fram till Hädinge där man kan fortsätta cykla till Värnamo på befintlig grusväg via Maramö.
Lite problem har vi haft med planeringen efter protester från Värnamo Fågelklubb som ansåg att den nya leden stör matningen av örnar vintertid. Vi har nu kommit överens med fågelklubben om en ny sträckning närmare väg 151 som inte skall störa matron för örnarna. Vi har även fått klartecken från från markägare i Hädinge och från Länsstyrelsen för delen på Nationalparken.
Byggandet av leden är ett sammarbete mellan Nationalparken, Samhällsföreningen Hillerstorpare och Föreningen Store Mosse.
Ekonomiskt bidrag får vi från Värnamo Kommun, Gnosjö Kommun och Länsstyrelsen.
Går allt bra beräknar vi att den nya leden skall vara klar till sommaren 2017.
Arbetet under våren har gått bra och leden är nu nästan klar, det återsår bara lite arbete med skyltar och finputsning. Det går bra att gå eller cykla leden idag men glöm inte invigningen den 6 maj.

höststädning i hamnen.

Lördagen den 22 oktober samlades ett gäng Hillerstorpare för att förbereda Hamnen för vintern. Utemöblerna rengjordes och ställdes in. Löv och ris togs om hand mm.
Att det är höst märktes då det både regnade och var kallt. Efter väl utfört arbete värmde vi oss med nygrillad korv och kaffe.

Välkommenskyltar vid infarterna

Föreningen har monterat skyltar som hälsar besökande välkommen till Hillerstorp. Skyltarna är monterade under dom fina blomlådorna vid infarterna till samhället.

Utegym i hamnen.

Nu finns det möjligheter till att träna rörlighet och styrka i Hamnen. Det är Jari Timonen och Mikael Landin som tillverkat redskapen till utegymmet. Det är både styrka och rörlighet man kan träna på redskapen. Gymmet är inte riktigt färdig-byggt än.

Hamnfestival

Årets Hamnfestival hölls mellan den 24 till 28 augusti. Programmet innehöll bla. konsert med Gnosjö Storband, UV firade 70 år, träning med Hillerstorps Träningscenter,mat från alla världens hörn mm. Samhällsföreningen Hillerstorpare bjöd intresserade på en kanaltur med Svalan II.

Turer med Svalan 2016

Nu har sommarens kanalturer dragit igång. Hur man bokar ser ni på förstasidan. Här följer några bilder från turerna.

Valborgsfirande i hamnen 2016

Mer än 500 personer kom till Hamnen för att fira Valborg. Kulltorpskören sjöng in våren och sedan följde en intervju med Samhällsföreningens ordförande Jörgen Nilsson. Hillerstorps Brass drog på och spelade bla. ett fint potpurri med ABBA-låtar.
Kvällen avslutades med ett hejdundrande fyrverkeri.

Radio Jönköping på besök

Onsdag den 27/4 besökte Radio Jönköping hamnen där Håkan Eng sände direkt i Radion. Vi hade inte vädret på vår sida för det blåste och snöade.
Sändningen började med att Håkan intervjuade UV-gänget  som underhöll med sång o musik och bjöd på kaffe med hembakade Silviakakor. Därefter blev det en tur med Svalan där vi berättade om Marieholmskanalens historia och visade den fina naturen.  Sedan visade vi honom vårt fina hamnområde.
Ett tjugotal Hillerstorpare besökte hamnen trots det bistra vädret och en del blev intervjuade i direktsändning.
Håkan Eng var en trevlig bekantskap och han blev imponerad av kanalen, hamnen och Silviakakorna. Vi hälsade honom välkommen åter till en tur på kanalen när löven slagit ut och vädret är bättre.

Fixardag i Hamnen.

Lördagen den 16/4 fixade vi med gemensamma krafter till hamnen inför säsongen. Många ställde upp så arbetet gick fort, vi hann även med att samlas runt grillplatsen för fika och grillad korv.

Knutdans.

Onsdag den 13 var det knutdans runt granen i Hamnen. Det var PO, Jennie, Anders och tomten som höll i det hela. Många barn med föräldrar var på plats och dansade ut julen. Ett uppskattat inslag var när tomten delade ut godispåsar till barnen.

Handikapp/cykelled klar Mellan kyrkan och naturum.

En kombinerad handikapp/cykelled har nu invigts mellan Kävsjö Kyrka och Naturums parkering vid Store Mosse Nationalpark. Byggandet är ett sammarbete mellan Samhällsföreningen Hillerstorpare, Föreningen Store Mosse Nationalpark, Länsstyrelsen och Store Mosse Nationalpark.
Nu kan man cykla från Hillerstorp till Kävsjö Kyrka och vidare till Naturum. Den nya leden fortsätter från kyrkan via den gamla Värnamovägen fram till Nationalparksgränsen  där den viker in i skogen och löper sedan parallelt inne i skogen med länsväg 151. En ny bro över Fläsebäcken har byggts. Leden slingra sig fram inne skogen/mossen fram till Naturums parkering.
Syftet med leden är att öka tillgängligheten av Nationalparken. Att man på ett säkert sätt skall kunna cykla, åka permobil/rullstol, promenera med barnvagn osv från Hillerstorp till Naturum. Att skolklasser skall kunna cykla till Naturum utan behöva blanda sig med trafiken på stora vägen som är intensiv.
Byggandet av leden har varit ett stort projekt för Samhällsföreningen Hillerstorpare och många frivilliga har ställt upp och gjort det möjligt att bygga leden.
Den 29 maj invigdes Hillerstorpareleden av tf landshövding Anneli Witrén och kommunalråd Arne Ottosson från Gnosjö Kommun. Samhällsföreningen bjöd på grillad korv, det fanns våfflor och kaffe. Värnamo Storband underhöll med musik och en sagoberättare från Bodafors underhöll både stora och små med sagor.
Här följer några bilder från invigningen och byggandet av leden.

Hamnbilder   

Några fina bilder från vår hamn tagna av Anton Lindvall.

städdag i hamnen.

Lördag den 24 oktober hade vi städdag inför vintern i Hamnen. Möblerna rengjordes och ställdes in i förrådet. Ris kördes till tippen och viktigast av allt, vi invigde den nya grillplatsen. Den finns mellan broarna och har fått rejäla och fina ekbänkar att sitta på. Passa på och testa att grilla där, platsen är till för alla.

Hamnfestival

Den 26 - 30 aug var det Hamnfestival i Hillerstorp. Olika föreningar har samarbetat och arrangerar festivalen. Bland annat har man kunnat åka en kanaltur med Svalan II, den nya bron har invigts av kommunalrådet Arne Ottosson, allsångskväll med dragspelsklubben, Thule Adventure Race, matfestival mm.

Svalan II 2015

Under sommaren har samhällsföreningen kört turer med Svalan II. Upp till 11 passagerare får plats och under resan berättar vi lite om historian bakom kanalbygget.
Turerna har gått genom kanalen upp till sjön Flaten och åter. Någon tur har även gått upp till Mosjön. 
Att åka genom kanalen är en fin naturupplevelse. Vattnet, träden och ljuset skapar en trollsk stämning.

många firade in våren på valborg 2015.

Valborgsmässoaftonen i hamnen blev en magisk kväll. Efer ett riktigt aprilväder med regn och rusk kom kvällssolen fram lagom till firandets början. Kvällen blev välbesökt med ca. 500 besökare, vilket måste vara nytt rekord
Emil Erlandsson höll tal och hälsade våren välkommen, alla utbringade ett fyrfaldig levene för våren och Hillerstorps Brass spelade nationalsången, riktigt högtidligt.
Kvällen avslutades med ett fantastiskt fyrverkeri som fick stående ovationer. Vill du se det igen finns det på youtube, sök på Valborgsfyrverkeri i Hillerstorp.
Firandet är ett sammarbete mellan föreningar i Hillerstorp vilka är Hamnkyrkan, Samhällsföreningen Hillerstorpare, HGoIF, Missionskyrkan, FK Myren och Svenska Kyrkan. Företagen i Hillerstorp bidrar med bla. fyrverkeriet.

brolyftet

Kl 07.00 Tisdagen den 21 april skedde det stora lyftet. Då såg en stor mobilkran till att få gångbron i hamnen på plats. Många Hillerstorpare var på plats för att beskåda det stora lyftet. 
Mobilkranen och lastbilen med bron på var på plats redan måndag kväll och tidigt tisdag morgon startade lyftet. Själva lyftet gick lugnt och fint och bron var på plats efter mindre än en timme. Nu återstår arbetet med att anslutningarna på båda sidor om bron.

Invigning av cykelväg till flaten.

Söndagen den 19 april invigdes den nya cykelvägen mellan Hillerstorp och Flaten. Invigningen hölls vid den nya bron i Uppebo. Kommunalrådet Arne Ottosson klippte bandet inför en publik på över 100 personer, de flesta hade cyklat dit i det fina vårvädret. Arne berättade att Hillerstorpare i många år krävt att kommunen måste bygga en cykelväg och att det var med glädje  han  nu kunde inviga den. Namnet på leden blir Flatenvägen.
Samhällsföreningens ordförande Jörgen Nilsson berättade att vägen ska asfalteras och beräknar att detta ska vara klart till midsommar. Detta tack vare ett gott samarbete mellan vägföreningen och kommunen.
Efteråt bjöd samhällsföreningen, kommunen och Jutex på nygrillad korv och kaffe. Servering sköttes med bravur av klass 9A Hillerstorpsskolan.

Städdag i hamnen.

En solig aprildag samlades Hillerstorpare för att fixa till hamnen för 2015 års sommar. Många hjälpes åt att kratta, lägga i bryggor, ställa ut bänkar och bord. Viktigas av allt var nog den gemensamma fikarasten där vi alla hade trevlig och njöt av vårsolen. Här följer några bilder som visar att vi jobbade också. 

Kanalrensning.

Text och bilder hämtade från Värnamo Nyheter.
Text : Emilia Lindholm
Bilder : Christer Gallneby

12 apr 2015 07:10

Marieholm/Hillerstorp. Gnosjös historiska pärla har fått sig ett ordentligt lyft. Träd och grenar har nämligen rensats från Marieholmskanalen som grävdes i början av förra sekelskiftet.

Marieholmskanalen sträcker sig mellan Marieholm och Hillerstorp och passerar sjöarna Mosjön och Flaten. I februari drog arbetet igång med att rensa kanalen som är en knapp mil lång på träd och grenar. Inom några dagar är arbetet klart.
– Kanalen rensas varje år, men i år har vi tagit mer rejäla tag, berättar Marcus Nilsson, som ansvarat för arbetet.
– Senast man gjorde det var 2007.
Frivilliga från samhällsföreningarna i Hillerstorp och Marieholm samt Flaten-Mosjöns fiskevårdsförening har ställt upp i år och fällt träd och samlat grenar och föreningen Kulturarv Marieholm har stöttat arbetet ekonomiskt med 150 000 kronor.
– Vi vill inte ta ner allt, utan ta det med omtanke. Det är växtligheten runt omkring som ger kanalen sin karaktär, menar Hans Folkesson ordförande i Flaten-Mosjöns fiskevårdsförening.
En tur på Marieholmskanalen är nämligen en riktig naturupplevelse.
För några år sedan gick turistturer på kanalen. I dag är det mestadels privatpersoner med båtar i Hillerstorps hamn och i hamnen i Marieholm som tar sig fram på den historiska platsen.
Kanalen började grävas 1905 och var klart fem år senare. På den tiden var Marieholm platsen för en storindustri som tillverkade jordbruksmaskiner. Henning Collén, patron på Marieholms bruk, erbjöds att järnvägen skulle dras till Marieholm, men av någon anledning sa han nej. Han lät gräva Marieholmskanalen istället på vilken produkter från Marieholms bruk transporterades till Hillerstorp.
Kanalen användes i det syftet fram till 1940-talet. I dag är det ett av flera historiska besöksmål i Gnosjö kommun.

Emilia Lindholm 

spontanidrottsplats.

Här kan du se bilder från ivigningen av spontanidrottsplatsen den 20 november 2014. Kommunalrådet Arne Ottosson och Kultur o Utbildningsutskottets ordföranden Kristine Hästmark invigde platsen och hjälpte till med att servera besökarna nygrillad korv med bröd

Konstverk berså.

På 60-talet donerade ägarna till Marieholms Bruk, makarna Särmark ett antal tavlor till Gnosjö Kommun. Efter att ha prytt Sessionssalen under många år beslutade man att sälja dom på Bukowskis auktioner där tavlorna inbringade en stor summa pengar. Pengarna avsattes till offentlig utsmyckning i kommunens tätorter. Detta gjorde det möjligt att vi i Hillerstorp kunde starta arbetet med att pryda samhället med ett konstverk.

En tävling utlystes och valet blev ett förslag från konstnären Kerstin Hedström från Luleå. Kerstins idè var att bygga ett konstverk av produkter som tillverkas av företagen som finns i Hillerstorp med omnejd.
I sann Gnosjöanda bildades en grupp där konstnären ingick för att planera byggandet. Samhällsföreningen bidrog med att samla ihop material från industrierna och svetsa samman alla dessa tusentals produkter till ett konstverk under Kerstin Hedströms överseende.

Resultatet blev ett fyra meter högt konstverk bestående av tusentals grejer som är tagna direkt ur produktionen från företagen. De flesta Hillerstorpsbor känner igen någon sak i konstverket. När ortsbor tittar på delarna i verket kan man få höra kommentarer som " sånna har jag gjort i tusental " eller  "dom har min farfar gjort".
Så här sa konstnären Kerstin Hedström om konstverket. - Berså är en sittskulptur som tillverkats i regionen. Som en hyllning till tillverkarna, och till den historia tingen bär på, vill jag uppföra en berså av tusentals av just de där finurliga och fantastiska sakerna, föremål av metall som tillverkats - och har tillverkats - ibygden.

Här följer lite bilder från tillverkningen och invigningen den 25 augusti 2012. Klick på bilden för att få den större.

hillerstorps hamn.

Föreningen har i många år arbetat med upprusningen av hamnen. Tanken är att det förutom hamn skall bli ett fint parkområde. Nu är arbetet med den nya belysningen klar, den belyser både träd och stigarna. Samtidigt pågår upphandling av en gångbro som ska förbinda hamnen med halvön där bron med dammluckorna finns. När bron är på plats ska det bli ett promenadstråk över broarna och längs ån.
Kommunen ska även sanera en del av området från industriavfall och återställa å-fåran som den en gång varit.
Här  följer bilder på lite av arbetet som gjorts av Hillerstorpare, byggandet av bryggor, gallring av träd, plantering av lökar, nergrävning av kablar för belysning mm.

hillecenter.

Invigning  den 18 januari av allaktivitetshuset blev en succe. Omkring 400 personer besökte huset och bekantade sig med lokalerna och de aktiviteter som bedrivs i huset.
Kommunalrådet Arne Ottosson förklarade lokalerna invigda och talade om den Hillerstorpsanda som gjort det möjligt att skapa allaktivtetshuset. Jan Hildingsson VD Haga presenterade det nya huset namn som blev Hillecenter.
De föreningar och företag som finns i huset är Hillerstorp Träningscenter, Företagshälsan, Ungdomsgården Gränden, PRO, Samhällsföreningen Hillerstorpare, Vägföreningen och Hembygdsföreningen.
Det finns även möjligheter för andra föreningar och företag att hyra lokaler för möten - konferenser

Historiska bilder från gamla hillerstorp.

Bilder hämtade ur bla. Stig Johanssons arkiv. 

Gunga. En gunga för barn sattes upp i hamnen hösten 2014.

Skylt Marieholmskanalen. Efter mycket slit har nu skyltar satts upp längs väg 151 med upplysningstext om att man passerar Storån och Marieholmskanalen. Det var problem med att få tillstånd av länsstyrelsen som ansåg att Marieholmskanalen inte finns. Men nu är det konstaterat att den finns och har funnits i över hundra år.